Het dorp Faraba Kairaba ligt op ongeveer een uur reistijd van de grote stad Serrekunda en van het kustgebied. Het is een dorp met ongeveer 5000 inwoners. Het dorp beschikt niet over een aantal basisfaciliteiten, zoals een school en health centre. Ruim een jaar geleden hebben de inwoners een nursery school gebouwd met lokale materialen. Het gebouw was niet sterk en nadat het tijdens het regenseizoen op verschillende plekken kapot gegaan was, is de school in het najaar van 2012 gesloten door de overheid, vanwege veiligheidsregels. Door geldgebrek lukt het de inwoners niet om een nieuwe school te bouwen of de oude school te repareren. Hierdoor gaan de kinderen sinds het najaar van 2012 niet meer naar school.

Hand in Hand Gambia heeft in 2013 besloten om, in samenwerking met de lokale V.D.C. en het team van de school, een nieuwe school te bouwen. Dit werd een nursery school bestaande uit vier grote klaslokalen, waar nu onderwijs gegeven wordt aan ongeveer 175 kinderen. In mei 2013 is een start gemaakt met de bouw van deze school en vanaf oktober 2013 is de school open.

Verder heeft Hand in Hand Gambia in 2014 een skillscenter en een klein guesthouse in het dorp gebouwd. Dit skillscenter wordt multifuntioneel gebruikt; als videoclub, als naaiopleidingscentrum, als vergaderruimte, als feestruimte etc.. Het guesthouse is voornamelijk bedoeld voor vrijwilligers die een periode bij de projecten komen helpen, maar wordt ook verhuurd aan toeristen.

In de toekomst zal Hand in Hand Gambia dit dorp op meerdere manieren blijven helpen. Zo zal er in 2015 een health post opgezet worden. De inwoners zullen dan geen verre afstanden meer af hoeven leggen om zorg te krijgen. Daarnaast zijn er nog plannen voor een markthal en een grote groentetuin. Dit alles zal gebeuren in nauwe samenwerking en overleg met de lokale partners.

 

Projecten Faraba Kairaba

In 2011 heeft een leerkracht uit Faraba Kairaba het initiatief genomen om een nursery school op te zetten, zodat de jongere kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar oud uit zijn dorp ook onderwijs zouden kunnen volgen. Helaas is deze school tijdens een regenbui onbruikbaar geworden en geld om te repareren was er niet. Hand in Hand Gambia heeft in 2013 besloten om, in samenwerking met de lokale V.D.C., een geheel nieuwe nursery school te bouwen in dit dorp.

Lees meer...

In de zomer van 2014 is de start gemaakt worden met de bouw van een skillscenter in het dorp Faraba Kairaba. Sinds december 2014 is het gebouw in gebruik. Het hoofddoel van het skillscenter is het opzetten van activiteiten voor de jeugd van het dorp en de aangrenzende dorpen. Daarnaast fungeert dit jeugdcentrum ook als gemeenschapshuis, waar bijvoorbeeld de Village Development Committee (V.D.C.) hun bijeenkomsten kan houden en waar conferenties gehouden kunnen worden. Het skillscenter vormt een belangrijke inkomstenbron voor de nursery school.

Lees meer...

In de loop van 2014 is er een huisje voor vrijwilligers en andere ge├»nteresseerden gebouwd in Faraba Kairaba. Dit huisje ligt op dezelfde compound als de nursery school en het jeugdcentrum. Het huisje is geschikt voor vier personen. Alle benodigde voorzieningen zijn aanwezig, zoals een woonkamer, keuken, twee slaapkamers, badkamer, veranda, stromend water en elektriciteit. Door vrijwilligers de kans te bieden om hier te verblijven, krijgen zij de kans om het ├ęchte Gambiaanse leven te ervaren in een echt Gambiaans dorp. Zij leven samen in het dorp met hun Gambiaanse collega's, waardoor het contact makkelijker en natuurlijker verloopt en er nog beter op elkaar afgestemd kan worden.

Lees meer...

In 2015 zal Hand in Hand Gambia in samenwerking met V.D.C. van Faraba Kairaba een start gaan maken met de realisering van een health post aan de rand van het dorp. Gekozen is voor een plek die direct aan de verharde weg ligt, zodat de health post goed te bereiken is met een ambulance. Deze plek is ook makkelijk te bereiken voor de mensen uit het dorp; de afstand is niet ver.

Lees meer...